Eerdere edities van de Freedom Ride

Met de gemeente Apeldoorn is overeengekomen dat de 6e, 7e en 8e editie van de Freedom Ride in Apeldoorn zal starten. We hopen hiermee dat de Freedom Ride uitgroeit tot een begrip in de regio. Eerdere edities van de Freedom Ride vonden plaats in de provincies; Gelderland, Limburg, Brabant, Overijssel en Drenthe. In 2020 is er zelfs een virtuele editie geweest! Je leest er hieronder meer over.

Eerste editie | 2016 | Gelderland

Nadat het bevrijdingsvuur op middernacht van 4 op 5 mei in Wageningen was aangestoken, namen de renners van (destijds) team Lotto-Jumbo de fakkel mee naar het vertrekpunt van de Freedom Ride in Doorwerth. Een aantal uren later, verzamelden zich hier honderden renners om samen de eerste Freedom Ride te gaan fietsen. Bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek vond een vrijheidsceremonie plaats. Vervolgens fietste het peloton, via Rhenen en de Grebbeberg, vlak voor het Bevrijdingsdefilé Wageningen binnen. Daar droegen we de fakkel over aan minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, die het defilé afnam.

Tweede editie | 2017 | Limburg

Na een succesvolle eerste editie in Gelderland, gingen we het jaar erop naar Limburg. Onder de pelotonstocht deelnemers bevonden zich Joop Zoetemelk en Jan Janssen, twee voormalig winnaars van de Tour de France. Hoogtepunten van de wielertocht waren onder meer het rijden over de start- en landingsbaan van Luchtmachtbasis de Vredepeel, een passage door het Oorlogsmuseum en een ceremonie op de Duitse militaire begraafplaats.

Derde editie | 2018 | Brabant

Tijdens de Freedom Ride in 2018 fietsen een aan aantal Brabantse profrenners mee, onder wie Lars Boom, Steven Kruijswijk en Stef Clement. De deelnemers fietsten over het terrein van het museum Bevrijdende Vleugels in Best, langs Nationaal Monument Kamp Vught en dóór een museumhal van Fort Isabella. Uiteraard was er halverwege de tocht ook een stop met ceremonie. Deze vond plaats op de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot.

Vierde editie | 2019 | Overijssel

Bij de Canadese Begraafplaats in Holten, werden de deelnemers met hun neus op de feiten gedrukt. Daar liggen bijna 1.400 Canadese soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Bij deze begraafplaats, bovenop de Holterberg, vond de ceremonie van de Freedom Ride plaats. Samen stonden we letterlijk even stil bij de strijd van toen en de inzet die nog steeds nodig is om wereldwijd vrijheid te behouden.

Canadese Begraafplaats in Holten Canadese Begraafplaats in Holten

Virtuele editie | 2020 | Zwift

In 2020 zou de Freedom Ride naar Drenthe komen, maar helaas gooide het coronavirus roet in het eten. De Freedom Ride werd een jaar verplaatst, maar om tóch de vrijheid samen te kunnen vieren werd er een virtuele editie op Zwift georganiseerd. Tijdens een Group Ride beklommen ruim 1000 wielrenners samen met de renners van Team Jumbo-Visma de Alpe du Zwift in de virtuele fietswereld Watopië.

Vijfde editie | 2021 | Drenthe

Een jaar later dan gepland vond de Freedom Ride plaats in Drenthe, met start en finish bij de Bonte Wever. Het letterlijke hoogtepunt van de tocht was het beklimmen van de VAM-berg, maar de meest indrukwekkende stop was onbetwist Kamp Westerbork. Aangezien een ceremonie i.v.m. het coronavirus vooralsnog niet mogelijk was, werd er een krans geplaatst bij het Nationaal Monument Westerbork. Deelnemers konden over het terrein lopen en een bloem neerleggen bij de krans.
Beklimming van de VAM-Berg Beklimming van de VAM-Berg

Zesde editie | 2022 | Gelderland

Vijf jaar later zijn we weer bij de provincie waar het oorspronkelijk is begonnen: Gelderland. Een provincie die met haar vele zichtbare en onzichtbare sporen een werkelijk openluchtmuseum is.
De start van de zesde editie vond plaats op een wel héél bijzondere locatie, namelijk bij de Politieacademie in Apeldoorn. Bij hoge uitzondering mochten we met het peloton door het Nationaal Park de Hoge Veluwe fietsen. Vervolgens maakten we een stop bij het Nationaal Ereveld in Loenen. De burgemeester van Apeldoorn, en Voormalig Commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif, hielden hier een toespraak over vrede & vrijheid.
Pelotonstocht tijdens de Freedom Ride in Gelderland Pelotonstocht tijdens de Freedom Ride in Gelderland

Zevende editie | 2023 | Gelderland

Bij de zevende editie waren we wederom welkom op het mooie terrein van de politieacademie in Apeldoorn. Het startsein werd gegeven door Ton Heerts, de burgemeester van Apeldoorn. Halverwege de toertocht vond er een indrukwekkende ceremonie plaats op de Oranjekazerne in Deelen. Hier hielden Kees Matthijssen, officier in de Orde van Oranje-Nassau, en Peter Lawless, voormalig vicepresident van het Canadese Olympisch Comité, een toespraak over vrede & vrijheid. We sloten de ceremonie af met een bloemlegging. 
Pelotonstocht tijdens de Freedom Ride in Gelderland Pelotonstocht tijdens de Freedom Ride in Gelderland

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen